Bogreception i Randers

Af Poul Sivertsen, medlem af Hovedstyrelsen i Dansk Samling

Det blev både en bevægende og rørende dag til bogreceptionen på FDF-museet i Randers, da Jean Seeberg læste et afsnit fra sin bog 'FDF UNDER BESÆTTELSEN' og modstandsmanden Børge Simonsen fik sit eksemplar.

Afsnittet handlede om en tidligere FDF-dreng kaldet Arvid, der var dømt til døden, fordi han havde været med i Gestapo. Mod alle odds håbede han på et besøg i fængslet af et medlem af modstandsbevægelsen som han tidligere havde kendt gennem FDF. Denne bekendte sognepræst Poul Schou, medlem af FDFs hovedbestyrelse, bar ikke nag til den unge mand og besøgte ham ikke kun én gang, men rørende nok flere gange.

Efter oplæsningen kunne Børge Simonsen knap nok fremstamme et ord, så rørt var han, da han modtog sit eksemplar af bogen. Han må have tænkt på sine teenageår, det han dengang gennemlevede, de kammerater han mistede, og dem der var fuldstændig ødelagte efter ophold i koncentrationslejre som følge af nazismen.

På billedet: Museumsleder Børge Simonsen og forfatter Jean Seeberg.

Bogen gør op med den konstante fokusering på Hvidsten-gruppen som om de var de eneste, der ydede modstand, og tager udgangspunkt i de mange andre beretninger om  modstandsfolks heroiske kamp mod nazismen, derved skaber bogen en balance i Danmarkshistorien.

At det var tilladt at have en Bibel i fængselscellen, havde stor betydning for modstandsfolk, for læsning af passager fra den gav dem styrke til at udholde det, de gennemgik. Også for Børge Simonsen har kristendommen haft en stor betydning hele hans liv, hvilket den også havde for Marius Fiil og Niels Fiil fra Hvidsten-gruppen.

Også Jean Seeberg lægger stor vægt på kristendommen, for han har været så velbevandret i den, at han kunne undervise konfirmander på vegne af sognepræst Esper Dalgaard.

På billede: Forfatter Jean Seeberg og sognepræst Esper Dalgaard

Nu står tilbage, at jeg får læst de mange spænende historiske passager i bogen på 703 sider, oprindeligt skulle det bare have været en folder på 25 sider. Til glæde for os alle blev Jean Seeberg grebet af historierne fra besættelsen.

Hermed tillykke med værket.

 

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com