Morten Uhrskov Jensen: Søren Krarup 80 år
Individet fylder i reglen ikke meget i historien. De fleste af os er ligegyldige i den store sammenhæng, når vi undtager vore nærmeste. Kineserne har efter sigende følgende ordsprog for at understrege pointen: ”Lad din tommelfinger nedsænke i en skål med vand, træk den derpå op igen og se så efter i skålen, hvilket aftryk den efterlod.” Ikke det store, vel? Højst lidt krusninger på overfladen.
Sådan er det for de fleste af os, men ikke for os alle. Nogle få sætter sig varige aftryk, som vil blive husket af generationerne efter os. Jeg er vis på, at Søren Krarups aftryk vil være et sådant. Det er der naturligvis en grund til.
Så tidligt som i 1960 fik Søren Krarup udgivet sin første bog, Harald Nielsen og hans tid. Siden gik det slag i slag, og mere end 30 er det blevet til i alt. Fælles for alle disse mange ord og bøger har været en insisteren på, at danskerne må huske på sig selv, og hvem de er. De første årtier frem til midten af 1980’erne var det først og fremmest en diskussion inden for det danske hjems fire vægge, men naturligvis med talrige referencer til den europæiske strømning, der går under navnet oplysningstiden.
Læs resten af indlægget på Jyllands-Postens hjemmeside.