Lone Nørgaard: (Løn)arbejdets skyggesider - en ny læseværdig bog om pseudoarbejde

En stor del af det arbejde, der leveres på arbejdsmarkedet, er pseudoarbejde. I hvert fald ifølge forfatterne til en ny bog.

Dennis Nørmark & Anders Fogh Jensen: PSEUDOARBEJDE – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting.
Hæftet med omslag. 296 sider. Kr. 299,95. Forlaget Gyldendal.  Udkommet d. 20. april 2018.

***** fem stjerner   

 Forfatterne til ”Pseudoarbejde” er antropolog Dennis Nørmark (født 1978) og filosof Anders Fogh Jensen (født 1973). Begge har tidligere udgivet flere samfundsdebatterende bøger, bl.a. Fogh Jensens samtidsdiagnose ”Projektmennesket”, der fortjener lige at få et par indledende ord.    


Projektmennesket

Med afsæt i at arbejde, fritid, kærlighed, familie og selvudvikling er stadig mere filtret ind i hinanden i det moderne menneskes liv demonstrerer bogen, hvordan vi omgås hinanden på nye måder. Midlertidighed, usikkerhed, ad hoc-løsninger, aflysninger i sidste øjeblik og fraværet af klare normer og forventninger skaber rod.  Men iflg. Fogh Jensen har dette rod sin egen orden i form af ’projektet’, der sejler under flaget: Det foreløbige ja og den konstante bevægelse til noget nyt. ’Projektmennesket’ er et begreb med forklaringskraft.

 

Pseudoarbejdet

Nu har filosoffen så gjort fælles sag med en antropolog i forhold til det fænomen, de kalder et af arbejdsmarkedets største tabuer: Pseudoarbejdet. Altså arbejdsopgaver, der enten ER spild af tid, eller opleves som spild af tid eller som decideret meningsløst. 
Tabuet manifesterer sig i, at rigtigt mange godt ved, at den er helt gal på arbejdspladsen, men går i flyverskjul, fordi det er alt for farligt at kalde pseudoarbejdet ved dets rette navn.

Ud over at forfatterne selv lægger sig fladt ned og beretter om, hvor meget pseudoarbejde, de har leveret i løbet af deres arbejdsliv, trækker de på en lang række kilder inden for såvel det offentlige som private arbejdsmarked. Sigende nok, har de fleste af de interviewede valgt at optræde anonymt, for hvor sjovt er det lige at gå ud i offentligheden og bekende, at en stor del af dagens aktiviteter er fuldstændigt ligegyldige? Møder, der aldrig fører til noget, rapporter med fine konklusioner, der aldrig bliver læst, og tsunamien af skemaer med afkrydsninger, der aldrig bliver omsat til noget brugbart.  

I betragtning af, at ”Pseudoarbejde” er en fagbog, har den allerede opnået stor (medie)opmærksomhed – og med rette. Egentligt står der ikke noget afgørende nyt i teksten. Men den systematiske indsamling af litteratur med en lignende tilgang suppleret med stribevis af interviews udvirker, at argumentationen for tesen om pseudoarbejde kommer til at stå stærkt. Meget stærkt.

 


Resten af anmeldelsen kan læses på Den Korte Avis


Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com