Lone Nørgaard: Ny vigtig bog - Techgiganterne strammer nettet om brugernes ytringsfrihed

Techgiganterne Google, Facebook, Apple, Twitter, Amazon, etc. definerer i stigende grad de fleste brugeres kommunikationsmuligheder på nettet. En ny bog viser hvordan – og peger på modforholdsregler.

Anne Mette Lauritzen og Frederik Stjernfelt: DIT OPSLAG ER BLEVET FJERNET. Techgiganter & ytringsfrihed. Hæftet med omslag. 268 sider. Kr. 249,95. Gyldendals Forlag. Udgivet d. 22.10.18.

 

—————————————————————————————-

Titlen ”Dit opslag er blevet fjernet” er rigtigt godt valgt. Dels fordi sætningen udtrykker, at nettet ikke (mere) er frit. Dels fordi udsagnet peger på, at der sidder ”folk” og trækker i trådene i kulissen – og via algoritmer bestemmer ’ranking’, altså rækkefølge-placering af søgeresultater. Dermed styres adgangen til eksisterende viden, hvilket har skabt nye og langt vanskeligere vilkår for ytringsfriheden.

Hvad er en algoritme?

Hvad er en algoritme mere præcist? 

Ifølge Anne Mette Lauritzen og Frederik Stjernfelt, forfatterne til endnu en kritisk bog om digitalisering, er der tale om ”(…) en regelstyret procedure til at løse en klasse af problemer.

(…)

I sammenhæng med techgiganterne angiver ordet de centrale komplekser af computerprogrammer, der styrer søgning og ranking af søgeresultater (Google) og netværker af ”venner” og følgere, og hvilken information der løbet i netværket (Facebook, Twitter) etc. – og som samtidig opsamler brugerdata til forudsigelse af forbrugeradfærd i reklameøjemed.” (s. 40-41).

Formålet med bogen

Formålet med bogen er at kaste kritisk lys over internettet. Her har en række platforme udviklet sig fra at være idealistiske studenterprojekter, der leverede gratisydelser til brugerne, til at blive globale techgiganter. Disse foretagender, der nu er tæt på at have monopol-status, holder kortene tæt til kroppen for så vidt angår forretningsmetoder og procedurer for, hvad der (ikke) bliver fjernet. De har en enorm magt, fordi de i dag kan vedtage regler for, hvordan den offentlige samtale skal foregå, og hvilken information, der skal tilflyde hvem. Hermed omformer de skridt for skridt offentligheden og den offentlige debat.

Hvor de digitaliseringsbegejstrede tidligere hyldede synspunktet, at den frie netadgang ville sætte skub i oplysning, videnstilegnelse, myndighed og ytringsfrihed, er den første begejstringsrus blevet afløst af tømmermænd.

Nu fjernes opslag, algoritmerne fanger folk i ekkokamre, og bagmændene skummer den økonomiske fløde af brugernes afhængighed af nettet.


Læs resten af anmeldelsen på Den Korte AvisDansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com