Lone Nørgaard: Verdensberømte Jordan B. Peterson - en sand intellektuel giver 12 leveregler som modvægt til kaos

Den canadiske professor i klinisk psykologi, Jordan B. Peterson, har på rekordtid opnået verdensberømmelse med sin seneste bog og sine YouTube-indslag. Helt fortjent.  

Jordan B. Peterson: 12 REGLER FOR LIVET – EN MODVÆGT TIL KAOS. Oversat fra engelsk af Ulla Oxvig efter ”12 Rules for Life – An Antidote to Chaos”. Hæftet med flapper. 406 sider. Kr. 224,95. Jyllands-Postens Forlag. Udkommet d. 25.9.2018.           

 ****** 6 stjerner ud af 6

————————————————————————————————    

Præsentation

Mit første bekendtskab med Jordan B. Peterson (født 1962) ligger flere år tilbage – før han fik fuldt projektørlys på. Sikken en klog – og smuk! – mand, tænkte jeg.  

Så kom det herostratisk berømte interview med Cathy Newman på Channel 4 her, der demonstrerede mandens format og integritet. Et interview, der kom til at fungere som den ene af to spydspidser i hans bestræbelser på at nå ud til en større offentlighed. Den anden murbryder var den opmærksomhed, han skabte med sin pure afvisning af at rette sig efter et diktat om brug af bestemte kønspronominer / personlige stedord i forbindelse med hans undervisning.

  

Hvem er denne komet på stjernehimmelen?  

Jordan B. Peterson er uddannet som klinisk psykolog og har undervist på Harvard og University of Toronto. På et tidspunkt besluttede han sig for at optage sine forelæsninger og lægge dem ud på YouTube. De fik hurtigt mange følgere.

Til grund for hans navnkundighed – ud over hans store belæsthed inden for en lang række discipliner (historie, filosofi, mytologi, psykologi, neurovidenskab, antropologi, psykoanalyse, religion, de store litteraturklassikere, herunder Biblen, mv.) – er også hans brug af erfaringer med den menneskelige psykologi. Han har i løbet af sit liv haft mange patienter i behandling for depression, OCD, angst og skizofreni, og den kliniske praksis har givet ham et stort empirisk materiale at trække på i forståelsen af menneskers personlighed og adfærd.


Læs resten af Lone Nørgaards anmeldelse på Den Korte Avis

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com