Morten Uhrskov Jensen: Amerikansk midtvejsvalg og en fed omgang identitetspolitik

USA’s minoriteter tror, at de kan dyrke og få udvidet deres særrettigheder, uden at hvide amerikanere tager til genmæle, en meget naiv antagelse.

Midtvejsvalget i USA til Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, er sjældent noget, der får megen medietid i Europa. Det er synd og skam. Jeg vil anbefale de etablerede medier at fokusere lidt mindre på præsidentvalgene og lidt mere på midtvejsvalgene, der, som navnet siger, finder sted midt imellem afholdelsen af præsidentvalgene.

Måske det bliver anderledes denne gang, fordi Donald Trump er præsident. Europæiske medier er, som de er flest, ikke ret glade for Donald Trump, og da Republikanerne i målinger står til at miste flertallet i Repræsentanternes Hus, kan det nok få dem lidt mere op af stolene end vanligt. Alvoren i det for Donald Trumps muligheder frem mod hans mulige genvalg i 2020 skal ikke overses. Det kan blive tæt ved umuligt at få noget fornuftigt igennem, hvis Repræsentanternes Hus får et flertal af demokrater. Er man i tvivl om dette, kan man med fordel nærstudere Demokraternes stemmeafgivning, hvad angår indvandring. 97 pct. af de demokratiske repræsentanter får den værst mulige score, som er nogenlunde lig med en udlændingepolitik a la Uffe Elbæk.

Den seriøse og nørdede amerikanske hjemmeside fivethirtyeight.com har daglige analyser, der ser på sandsynlighederne for valget til Kongressen. Senatet ser ud til igen at få republikansk flertal, mens der er tre fjerdedeles sandsynlighed for, at Demokraterne fravrister Republikanerne flertallet i Repræsentanternes Hus. Er man som undertegnede glad for mange tal, er hjemmesiden et sandt mekka (må man bruge det udtryk længere, og bør man i bekræftende fald skrive det med stort?).

Der er så bare lige en enkelt finte, der kan få læsset til at vælte for Demokraterne, og som vælgeranalyserne muligvis ikke tager højde for. Det Demokratiske Parti er ikke længere, hvad det var, nemlig et parti for den menige amerikaner, for arbejderklassen og den lavere middelklasse og derfor også for en magtfuld vælgerkoalition, der kunne vinde både præsidentvalg og valg til Kongressen.

Det Demokratiske Parti er hastigt på vej til at blive et minoriteternes parti, og i logisk sammenhæng hermed bliver Republikanerne til de hvide amerikaneres parti.

Læs resten af indlægget på Jyllands-Posten


Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com