Morten Uhrskov Jensen: Gå efter et hårdt Brexit, briter
5. december 2018
Så vil fortryllelsen ved EU fordufte.
Briterne nærmer sig en skæbnestund. I næste uge skal Underhuset stemme om Theresa Mays makværk af en aftale med EU, en aftale, der vil svinebinde Storbritannien til EU i al forudsebar fremtid.
Heldigvis er der på det nærmeste udbrudt oprør på hjemmefronten. I en enestående afstemning har et flertal i Underhuset erklæret, at den ikke stoler på regeringen, og at denne er nødt til at lægge alt materiale om forhandlingerne med EU frem for parlamentet.
Man må håbe på, at de næste dage kun stålsætter endnu flere kritikere af regeringens linje, og at der derfor bliver flertal i næste uge for at afvise den for briterne ydmygende aftale med EU. Men hvad skal så træde i stedet? Det er nemt at svare på. Det skal ingenting, også kaldet et hårdt Brexit. Til marts næste år vil Storbritannien ophøre med at være medlem af EU uden nogen aftale, og Storbritannien vil derfor være at betragte som et tredjeland i forhold til EU. Hvordan kan det så være en god ting?
Det kan det, fordi der ingen langsigtede, økonomiske fordele er ved medlemskab af EU. Det viste et studie fra Syddansk Universitet tilbage i juni 2016, kort inden folkeafstemningen, der fik et så lykkeligt resultat. Et par citater med kommentarer fra forfatterne bag undersøgelsen:
”»Vi er ude af stand til at vise, at et EU-medlemskab medfører en højere vækst,« konkluderer Thomas Barnebeck Andersen, professor på Syddansk Universitet, Mikkel Barslund, ph.d. og ansat ved tænketanken European Policy Studies og Pieter Vanhuysse, professor på Syddansk Universitet, i et 25-siders forskningspapir, som netop er offentliggjort.”
Læs resten på Jyllands-Posten