Morten Uhrskov Jensen: God og nyttig bog om dansk kultur

Axel Artke, formand for Grundlovsforeningen Dansk Kultur, har fået udgivet en meget fin bog, hvor dansk kultur står skarpt og vedkommende.

Det er en svær opgave at formidle, hvad dansk kultur er, sådan egentlig er helt dybt nede. Sagen er jo den, at kultur ikke kan sættes på formel, sådan som tal for karakterer, antal flagstænger, fodboldspillere, arbejdsmarkedsdeltagelse med meget mere kan. Kultur kan ikke opgøres kvantitativt og måles og vejes. Kultur er pr. definition noget subjektivt, fordi enhver kan komme og sige, at man forstår noget ganske andet ved kultur, end jeg gør.

Men hov. Så er kultur jo heller ikke mere udflydende end som så. Hvis vi anskuer kulturen som et hele, fremstår det uden videre klart, at der er forskel på kultur, også på national kultur. Det vil være absurd at påstå, at der ikke er forskel på f.eks. italiensk og somalisk kultur, på amerikansk og thailandsk kultur, på russisk og chilensk kultur og derfor også på dansk kultur i forhold til andre kulturer.

Axel Artke har skrevet en fin, kort bog om dansk kultur, Dansk kultur i korte træk, som den har manifesteret sig igennem mere end tusind år. Her kan man købe bogen. Rul helt ned på siden.

Taget enkeltvis kan man ikke nødvendigvis se, hvilken kultur der er tale om, om end omtalen af vikingetiden må betyde, at vi befinder os i Skandinavien. Men samlet set er der ikke nogen tvivl: Vi er i Danmark gennem mere end tusind år, og her får vi på under 100 sider udfoldet, hvad danerne har bedrevet gennem mere end 40 slægtled.

Vi begynder ved afslutningen af den sidste istid og bevæger os derpå igennem sagnhistorien og efter det om beretningerne om den første historiske tid fra slutningen af 900-tallet og frem. Undervejs drysses små nyttige oplysninger til læseren, f.eks. at det danske kongehus kun overgås i ælde af det japanske.

Den politiske danmarkshistorie gennemgås kort og fyndigt, og betydende danskere omtales undervejs, det være sig Enrico Dalgas, Frederik og Matilde Bajer eller fotografen Jacob A. Riis. Danskere i udlandet som Vitus Bering er ligesom Jacob A. Riis med for at vise, at danskere ikke kun har ydet store bedrifter hjemme, men også ude.

Læs resten af anmeldelsen på Jyllands-Posten

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com