Morten Uhrskov Jensen: Hvad hvis der i fremtiden vil være massiv censur af internettet?
18. juni 2018
EU-kommissionens forslag til ny EU-lov truer muligvis med permanent at blokere den fri meningsudveksling på nettet.
Jeg er på gyngende grund her, og jeg indrømmer det uden videre. Jeg kan ikke gennemskue, hvad forslaget fra EU-kommissionen kommer til at betyde, hvis det bliver vedtaget, men det kan muligvis være en bombe under ytringsfriheden på nettet.
Den artikel, der bedst beskriver det, står at læse i svenske Göteborgs-Posten den 8. juni. Her hedder det i indledningen, og jeg citerer fyldigt:
”Det, der skal stemmes om i juni, handler ikke om et generelt filter på nettet, men kun om det indhold, som er beskyttet af ophavsret. Forslaget kommer fra EU-kommissionen, og filteret er ikke det eneste kontroversielle punkt. Der er f.eks. også et forslag om en ”linkskat” [en skat på at linke til andre sider på nettet] på materiale med ophavsret. Hvis du f.eks. linker eller citerer denne kronik [den fra Göteborgs-Posten] på facebook, så kommer det til at koste, eftersom du (og facebook) indirekte snylter på en tekst, du ikke ejer, mener EU-kommissionen. Gud ske tak og lov modsatte Sverige og andre EU-landes ministre sig forslaget om en ”linkskat”, og i Ministerrådets version er der en ændring, hvor en afgift på at linke ikke skal ramme privatpersoner.”
Ifølge Emanuel Karlsten fra Göteborgs-Posten, som jeg her har citeret fyldigt, er det altså sådan, at EU-kommissionen oprindeligt ville foreslå EU-lovgivning (som skal vedtages af Ministerrådet og EU-parlamentet), som ville betyde, at f.eks. jeg ville kunne blive præsenteret for en regning, hvis jeg vovede at linke til andre medier for at underbygge mine påstande. Et uhyrligt forslag, som reelt ville begrænse den frie ret til at sige sin underbyggede mening i voldsom grad.
Emanuel Karlsten fortsætter dog:
”Men internetfilteret? Det gik glat igennem. Det indebærer i korthed, at alle netsider, som linker til andre netsider, skal installere et filter, som scanner alt, som posteres, for at se om det er beskyttet af ophavsret. Det kan dreje sig om et billede, du har fundet, et kunstværk, du ville vise, en lyd, som kan høres i baggrunden af en video, eller en tekst eller et digt, som er en andens. Er det beskyttet af ophavsret, skal du have tilladelse eller betale for det – ellers skal det fjernes”.
Igen et langt citat. Emanuel Karlsten siger her, at EU-kommissionen om få dage kan få vedtaget et forslag til ny EU-lovgivning, der går ud på, at enhver hjemmeside skal installere et filter, der fjerner indhold, hvor der linkes til andre sider for at underbygge en argumentation.
Læs resten på Jyllands-Posten