Lone Nørgaard: Elendige ekkokamre – lad os krydse klinger i det åbne debatrum

Publiceret 12/03/2019  i Liv & Mennesker/Politik & Samfund/Videnskab  af 

DEBAT // VIDENSKAB & POLITIK – Samfundsvidenskab og humaniora er i vid udstrækning blevet ekkokamre, som ikke tåler kritik, skriver Lone Nygaard og Kåre Fog, der opfordrer til en åben debat om bl.a. indvandring, uddannelsesforskning, kønsforskning og arv og miljø. Sker det ikke, vil vi se yderligere social og politisk fragmentering.

“Ekkokammer” er blevet et almindeligt anvendt ord. Og med god grund. Navnet dækker over et socialt rum, hvor folk får bekræftet deres meninger ved kun at møde andre personer med de samme meninger.

Ekkokamrene er et udtryk for en tendens i tiden til, at folks holdninger bliver fragmenteret og polariseret. Et fælles grundlag smuldrer, og folk deler sig op i stadig mindre meningsfælleskaber.

I hvert af disse sker der en bevægelse væk fra samfundets midte i et naivt håb om, at fællesskabet kan styrkes internt ved at isolere sig i modsætning til ’de andre’.

De sociale medier, ikke mindst Facebook, forstærker udviklingstendensen. Hvis f.eks. en person bliver grebet af ideen om, at vaccination af børn mod mæslinger kan føre til, at de bliver autister, så kan vedkommende hurtigt på nettet finde links og videoer, der understøtter dette synspunkt. Facebooks algoritmer (’data-udvælgelses-procedurer’) er nemlig konstrueret sådan, at personen hele tiden lokkes til at klikke på links, som understøtter de meninger, den pågældende person tidligere har ’liket’.

Folk forlader papiraviserne og radio/fjernsyn, hvor de kunne blive konfronteret med modsatrettet information, og får i stedet deres nyheder fra de sociale medier. Hvor algoritmerne altså bevirker, at nyhedsstrømmen bliver stadig mere opdelt i filtrerede strømme til hvert befolkningsfragment

Dermed bliver brugeren konstant bestyrket i en ensidig opfattelse. Personen læser og hører stadig mere, der overbeviser om, at vaccination virkelig er farligt, og finder så på nettet et fællesskab af ligesindede. De mistror alle læger og modarbejder vaccination mod mæslinger. Konsekvensen af dette har allerede vist sig ganske alvorlig.


Læs hele kronikken hos POV International

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com