Morten Uhrskov Jensen: Fremragende bog – ”National Populism” – forklarer vores tid bedre end nogen

En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt.

Der er ved gud langt mellem snapsene blandt universitetsfolk, når det gælder om at forstå den populisme, der i disse år heldigvis river de gamle partier op med rode. Måske de etablerede endnu kan nå at forstå, hvad de må gøre for at rulle bølgen tilbage. Hvis ikke det sker, må andre jo tage over.

Roger Eatwell og Matthew J. Goodwin, begge fra universitetsverdenen, har indlagt sig stor hæder med deres usædvanligt gode bog, ”National Populism – The Revolt Against Liberal Democracy”. Bogen skal anbefales på det allervarmeste. Hvis ellers han kunne læse og forstå, ville selv en Uffe Elbæk have glæde af den. Måske han så kunne pakke sig med sit injurierende sludder om, at den moderne populisme har fascistiske træk. Nå, det er der nok ikke håb om, men det er også lige meget. Vi har alligevel ikke tid til at vente på Uffe Elbæk, Zenia Stampe, Jarl Cordua, Jan E. Jørgensen og lignende typer, der insisterer på at komme for sent til toget.

Eatwell og Goodwin slår fast, at brexit, Trump, Farage med mange flere er forudsigelige fænomener og stammer fra en lang tendens, hvor de traditionelle politiske eliter igennem årtier i stigende grad har set med arrogance og foragt på store dele af deres eget folk, især arbejderklassen og den lavere middelklasse. Dette hævner sig nu, da disse mennesker som bekendt har stemmeret og bruger den til at vælte de gamle magtpartier. Eatwell og Goodwin identificerer fire overordnede tendenser:

For det første er der distrust, mistillid, til de traditionelle politikere. De er elitære og danner noget nær en ny kaste for de indviede. De elitære tog i årtier de brede vælgergruppers stemmer for givet, indtil de på den hårde måde fandt ud af, at det kunne de ikke. Et perfekt eksempel er de hvide arbejdervælgere i USA, der over flere årtier, forstærket i 2016, er gået fra Demokraterne til Republikanerne. Donald Trump vandt stort blandt denne gruppe og dermed afgørende svingstater.

Læs resten af Morten Uhrskov Jensens anmeldelse på Jyllands-Posten

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com