Morten Uhrskov Jensen: 2020’erne bliver det nationale og det konservatives årti – kun nationalstaten kan forsvare det liberale demokrati

Efter årtiers fejlslagen politik bygget på drømmesyner om én verden er virkeligheden vendt tilbage med sin forhammer.

Jeg har netop læst to politikere og en universitetsansats bekymrede udsagn om det årti, vi står på tærsklen til. Mogens Lykketoft, Lars Løkke Rasmussen og professor Marlene Wind behøver ikke den store introduktion. Socialdemokraten, Venstremanden og den politiserende professor har meget til fælles:

De bryder sig ikke om den uafhængige nationalstat. De anskuer EU som afgørende for Europa og ser gerne mere og mere overstatslighed, og følgelig afskyr de brexit og i øvrigt også Donald Trump. Nationalstater, hvor flertallet ikke ønsker at nedlægge sig selv, søles til som stort set antidemokratiske og som noget, katten har slæbt ind.

Mogens Lykketoft:

”I Europa er det meget tydeligt, at genforeningen med udvidelsen af EU har givet flere bølgeskvulp, end man havde forudset. EU’s manglende evne til at håndtere beskyttelsen af de ydre grænser samt hele diskussionen om flygtningestrømmene har fyldt. Det har ført til nye modsætninger og nye populistiske bevægelser i Europa, og man har blandt andet set halvautoritære regimer opstå i Polen og Ungarn. Generelt i Europa har man skærpet beskyttelsen af de ydre grænser og strammet udlændingepolitikken, men uden at kunne levere et fælles svar, som kan hjælpe de steder, hvor problemerne er opstået.”

Lars Løkke Rasmussen:

”»Jeg vælger at gå med i Marrakech-aftalen og siger: Vi har millioner af migranter i verden. Nogle er lovlige, andre er illegale. Der er masser af problemer, men vi er nødt til at engagere os i internationale diskussioner, og så kommer hele den yderste højrefløj og siger, at du skal have hugget hænderne af, så du ikke skriver under på aftalen,« siger Lars Løkke og sender samtidig en indirekte budskab til partier som Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti ved at stå fast på, at Danmark har brug for internationalisering.”

Læs resten på Jyllands-Posten


Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com