Lone Nørgaard: Disciplinering af befolkningen
18. august 2020
17. august 2020 Jyllands-Posten Sektion 1 Side 17 (Debat) Lone Nørgaard cand. mag., Frederiksberg.
I forlængelse af pressemødet den 10. august og "4. fase" fortsætter coronamanualen, der dybest set handler om disciplinering af befolkningen: Det er op til den enkelte borger, om der fremover skal ske yderligere restriktioner.
Altså følger vi ikke myndighedernes instrukser, holder vi ikke afstand, bruger mundbind - med andre ord retter ind - er det vores egen skyld, hvis der indføres en ny nedlukning.
Hvad vi ikke rigtig hører noget om, er: Hvor syge er de smittede målt på en skala fra 1-10? Og hvad er det helt præcist, der testes for? Der fokuseres igen på, at det først bliver efter, at en effektiv vaccine er tilgængelig, at vi måske kan genoptage en almindelig, normal hverdag. Godt nok ikke voldsomt promoveret, men dog præsenteret. Er det et første forsøg på at sælge idéen om en vaccine, som ikke er grundigt testet? Vil det lykkes at skræmme folk så meget, at de modtager en vaccine med kyshånd, til trods for at de ikke aner, hvad der er i den? Hvorpå der kan sættes pres på de borgere, der ikke vil røre vaccinen med en ildtang, fordi de analyserer situationen med afsæt i de ikkestatsstøttede medier? Argumentet vil lyde: Hvis du ikke vil tage hensyn til dine omgivelser ved at lade dig vaccinere, tja, så kan du desværre ikke få lov til at gå på restaurant eller flyve.
Det kinesiske socialkreditsystem venter lige om hjørnet. For dem, der endnu ikke måtte kende det: Systemet blev lanceret i 2014 af statsrådet under sloganet: »At opretholde tillid er herligt. At bryde tillid er skamfuldt.« Systemet tildeler borgerne plus-og minuspoint efter deres opførsel.
Begrundelse: at forebygge kriminalitet, forhindre terrorvirksomhed og sikre social stabilitet.
Det lyder smukt, men er det nu også det?