Morten Uhrskov Jensen: Det syvende segl

Ros til DR2 for at vise film om pesten i denne tid.

Jeg fik den usædvanlige idé at ville se ”Deadline” på DR2 her til aften. Blot for at konstatere, at ”Deadline”s daglige udsendelser er aflyst indtil videre på grund af coronavirussens hærgen. I stedet kunne programoversigten fortælle mig, at der fra kl. 22.30 og godt halvanden time frem stod Ingmar Bergmans mesterværk fra 1957, ”Det syvende segl”, på menuen.

Jeg tog chancen og så filmen, som jeg ikke har set, siden jeg var dreng i 1970’erne. Jeg husker tydeligt, at jeg dengang var dybt fascineret af, at den svenske ridder Antonius Block spillede skak med Døden. Hvis ridderen vandt, ville han overleve pesten i midten af 1300-tallet, den sorte død. Dengang håbede jeg inderligt på, at ridderen ville vinde. Jeg har for længst indset, at det ikke lå i kortene, faktisk var det netop umuligt.

Gøgleren Jof, hans kone, Mia, og deres lille søn, Michael, reddes, fordi ridderen får Døden til at blive uopmærksom et øjeblik, mens deres skakspil er ved at nå sin forudsigelige ende. Alle andre i ridderens nærhed, inklusive naturligvis ham selv, går til i pesten, som måske en tredjedel af Europas befolkning gjorde det.

Læs resten på Jyllands-Posten

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com