Morten Uhrskov Jensen: PISA Etnisk 2018 – indvandrere klarer sig stadig forfærdeligt i snit

For syvende gang i træk i PISA klarer de ikkevestlige sig meget ringere i skolen end danske børn.

Der er ikke noget nyt under solen i rapporten om de danske PISA-resultater for de 15-16 årige, som typisk går i niende klasse i grundskolen. Også denne gang står det klart, at de ikkevestlige i snit ligger sådan ca. lysår fra danske elever i snit (med link til selve rapporten).

Det skal endda med, at VIVE, som har stået for bearbejdningen af tallene, har bunket børn med vestlig og ikkevestlig baggrund sammen. 81 pct. af børnene har ikkevestlig baggrund, mens det så gælder for 19 pct., at de har vestlig baggrund (side 25 i rapporten). Samtidig vil en del børn med ikkevestlig baggrund i tredje generation blive kategoriseret som danskere. Begge dele er med til at gøre de ikkevestliges præstationer bedre, end de egentlig er, idet både danske og vestlige børn klarer sig meget bedre og bedre end ikkevestlige (side 75).

Samtidig klarer også 3. generation af ikkevestlige sig meget ringe i skolen i forhold til danske børn, når man måler det med, hvilket man ikke har gjort her. De ringe resultater i 3 generation kan man finde hos Danmarks Statistik (side 151).

Hvordan ser resultaterne så ud i læsning, matematik og naturfag? Stort set lige forfærdeligt for indvandreres vedkommende og det både i 1. og i 2. generation. Det illustreres egentlig bedst på siderne 41, 52 og 62, hvor forskellene er opgjort i tre figurer som normalfordelinger i læsning, matematik og naturfag, og hvor man kan se, at det skraverede areal for dem, der klarer sig virkeligt godt, er langt mindre alle tre steder, end det er for danskere. Omvendt gælder det naturligvis for de lavest præsterende.

Læs resten hos Jyllands-Posten

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com