Morten Uhrskov Jensen: Vi skal hurtigt tilbage til markedsøkonomien efter krisen – ellers ender det i fattigdom
7. april 2020
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed.
Mit seneste blogindlæg har afstedkommet en interessant diskussion. Det er forbløffende nok således, at min påstand om, at kun en grundlæggende form for markedsøkonomi fører frem, hvis man ønsker velstående samfund, er blevet antastet af kommentatorer, der mener at vide, at det ikke kan påvises, at markedsøkonomien fungerer bedre end planøkonomien.
Det var præcis, hvorfor jeg skrev indlægget, fordi jeg netop havde opsnappet, at coronakrisen synes at være lejligheden for nykommunisterne til at slå til lyd for indførelse af mere planøkonomi. Det er forudsigeligt, at disse skingre nykommunister vil råbe op. Det er netop derfor, at jeg i går advarede.
Den anden mærkelige gruppe af kritikere finder alle mulige undtagelser til markedsøkonomien. Ja, naturligvis er der undtagelser til den eneste fungerende form for økonomi, men det var der ikke plads til at redegøre for i går. Mit første indlæg handlede alene om det principielle forhold mellem markedsøkonomi og planøkonomi.
Lad os se på markedsøkonomiens svagheder, som selvfølgelig er der. Det ville være mærkeligt andet i en uperfekt verden, en verden af syndere.
Markedsøkonomien skal tjene menneskene, de mange mennesker, ikke omvendt. Markedsøkonomien er ikke Gud, men et redskab, som vi betjener os af, fordi vi ved, at det alt andet lige gavner os alle.
Læs resten på Jyllands-Posten