Morten Uhrskov Jensen: Hvorfor har nogen en interesse i at massere virkeligheden, så den stort set ikke er virkelighed længere?

P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed.

Vi ser følgende for os: En forsker spørger en udvalgt gruppe danskere, hvor mange ikkevestlige indvandrere og efterkommere der dømmes efter straffeloven hvert år. Den gennemsnitlige respondent svarer, at det gør 20 pct. af de ikkevestlige. Det virkelige tal for 2019 er 3,5 pct.

Hurra, nu er det ”bevist”, at danskerne ikke fatter, at det går meget bedre med den der integration, end hr. og fru Danmark ved kakkelbordene forstår.

Den valgte metode nærmer sig det videnskabeligt uredelige – og hvorfor nu det? Svaret kan synes arrogant, men er ikke ment sådan. Folk, som de er flest, forstår ikke statistik. De opsøger den sjældent, og de har svært ved at aflæse den. Det er såmænd bare et faktum.

Selvfølgelig er det ikke 20 pct. af de ikkevestlige, der dømmes for kriminalitet på et enkelt år. Var det tilfældet, var både hær og hjemmeværn for længst sat ind.

Pointen er i stedet den, at når et fænomen vitterligt er til stede i alvorligt omfang – kriminalitet begået af ikkevestlige – vil den menige dansker tro, at det er en langt højere andel, der dømmes hvert år. At andelen er langt lavere, end ikke-statistikkyndige tror, siger først og fremmest noget om, at problemet netop er meget stort.

Læs resten hos Jyllands-Posten


Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com