Morten Uhrskov Jensen: Må man som forsker hævde, at intelligens er i høj grad medfødt?
25. februar 2021
I så fald risikerer man at få ”udsat” sit forskningsseminar.
Den amerikanske økonom og professor Gregory Clark er et særdeles interessant bekendtskab. Jeg kan varmt anbefale hans to bøger, ”The Son Also Rises” (”Sønnen når også langt”) og ”A Farewell to Alms” (”Et farvel til almisser”), her og her.
Taget under ét handler de to bøger om, at social opstigen er stærkt afhængig af to ting, nemlig høj intelligens og stærk motivation. Begge dele er ifølge Gregory Clark medfødte i betydelig grad og går i arv for de fleste.
Denne påstand – der argumenteres kraftfuldt for i de to nævnte bøger – kan man naturligvis være uenig i. Hvis man er det og gerne vil deltage i en kvalificeret samtale, må man naturligvis læse bøger som disse samt bøger, der forsøger at hævde det modsatte synspunkt, at nærmest alt er miljøbestemt. Ellers bliver man sjovt nok ikke taget alvorligt.
Der kan derimod ikke være nogen tvivl om, at en Gregory Clark har sin forskningsfrihed til at skrive disse ting og til at afholde seminarer på universiteter, når ellers der er fundet de nødvendige midler.
Nå nej, sådan spiller klaveret ikke i dag. Ledelsen på Adam Smith Business School i Glasgow i Skotland “udsatte” et sådant seminar, der skulle have været afholdt den 17. februar.
Læs resten hos Jyllands-Posten