Poul Sivertsen: Den overfladiske debat i Danmark
15. december 2022
13-12-2022
Den overfladiske debat i Danmark
Vi har et væld af debattører i vores land. Fælles for dem alle er, at deres debatter ender uforløst. Man kommer ikke dybt ned i emnerne, hvor det virkelig kan mærkes og gøre en forskel.
For de fleste er interesseret i, hvad meningen er med vores liv. Hvad skal jeg basere mit liv på? Hvor har jeg rødder? Hvor hører jeg til?
Der er rigeligt med muligheder for at debattere. I Debatten og Deadline på DR, på TV2, i avisernes spalter og på diverse sociale medier, men fælles for dem alle er, at det fører til intet.
Der er dog én som vil ændre det, det er Özlem Cekic med sin forening Brobyggerne - Center for Dialogkaffe. Med sin Bent Melchior-pris forsøger hun at sætte højtravende mål. At man arbejder for at fremme dialogen mellem mennesker med forskellige menneskesyn og verdensopfattelser. At man udviser tolerance, åbenhed og nysgerrighed over for andre menneskers ståsteder.
Som bekendt er det nemt at sætte sig mål, noget andet er at omsætte det i praktisk virkelighed. For Özlem Cekic har endnu ikke taget debatten med Foreningen Frafalden, som udgøres af tidligere muslimer, der har forladt islam. Hendes egen personlige tro på islam vil hun ikke fortælle om, årsagerne til at den er hendes standpunkt i livet og sandheden for hende. Også spørgsmål om kristendommen glider hun af på, den debatterer hun ikke. Men en troende kristen bør debattere den, for der står: "Vær rede til forsvar over for enhver, der kræver jer til regnskab for det håb, I har".
Så indtil videre er der ingen, som i ingen, der vil tage en debat eller dialog, om det, der betyder noget for os, for at finde frem til vores standpunkt i livet, om det der giver mening. For fælles for de fleste søger man en mening med livet, uanset om man er religiøs eller ateist.
Desværre er der også mange debattører, der tager høje honorarer for at deltage i debatter, så de bliver til en virksomhed. På den måde vægter de måske materialisme over åndelige værdier. Også her er der råd til den kristne: "I har fået det for intet, giv det for intet".
Med fordel kan man også læse Mikael Jalvings seneste indlæg på JP 11/12/2022 om at 'Diversitet er konformitet'.
Til læserne er opfordringen: Lad os sammen gøre noget for at få en saglig debat om det, der betyder noget, der om muligt kan gøre os til bedre mennesker og få en afklaring på, hvad vi vil med vores liv og hvad vi vil med vores samfund. Dette vil gavne ung som ældre.