Morten Uhrskov Jensen: Rusland – det europæiske land med den uafrystelige imperialistiske arv

Uanset Vestens uomtvistelige arrogance efter Murens fald og Sovjetunionens sammenbrud er Rusland farlig, fordi ledelsen tænker imperialt, ikke nationalstatsligt.

Jeg tog grumme fejl som så mange andre, når jeg var overbevist om, at Rusland og Putin ikke ville angribe Ukraine. Jeg forlod mig på eksperter og ikke et ondt ord om dem. Peter Viggo Jakobsen og Leif Davidsen f.eks. er begge dygtige folk, men misforstod ikke desto mindre Putins sande hensigter, som nu mindst må siges at være indsætte en lydregering i Kiev, der er underdanig over for Moskva til evig tid.

Man skal normalt altid antage, at statsledere agerer rationelt, når de påbegynder en krig. Dette gælder også autoritære statsledere som Putin. Jeg nævner dette, fordi man ærlig talt kan blive i tvivl, når man hører Putin kalde den ukrainske ledelse for ”narkomaner” og ”nynazister”, og når man ser ham ydmyge en af sine egne for åbent tæppe.

Jeg vil dog fortsat antage, at Putin ud fra sin egen logik handler rationelt, og han gør det ud fra historiske, russiske præmisser, som har været gældende i Rusland siden 1200-tallet. Denne ”logik” er komplet uacceptabel i den moderne verden, hvor det står mere og mere klart, at etnisk og kulturelt homogene nationalstater er vejen frem og imperiernes tid og det multietniske derfor på vej tilbage.

Læs resten hos Jyllands-Posten

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com