Carl-Johan Larsen: Hule ord i Mykolajiv


For nyligt var den danske regeringstop et smut forbi Ukraine for at vise, hvor meget Kongeriget Danmark støtter Ukraine i dets kamp mod den Sovjet-nostalgiske krigsforbryder Vladimir Putin. Vor statsminister Mette Frederiksen havde i denne anledning medbragt sine to nye kompagnoner, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvars- samt selvpostuleret vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen.

I Ukraine havde de tre politikere den ære at møde Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. En mand, som på Trumpsk facon har formået at forvandle en succesfuld karriere i showbiz til en politisk karriere, der vil blive husket i generationer fremover. Zelenskyj har dygtigt stillet sig i spidsen for den stålsatte ukrainske modstand mod Ruslands ambitioner om at genrejse Sovjetimperiet. Han huskes nok af mange som den venligt udseende, smilende mand, der besøger sårede ved fronten, holder brandtaler og besøger fremmede hovedstæder for at bede om penge og våben.

Modsat sin modstander, den tyvagtige Vladimir Putin, som startede sin politiske karriere med at stjæle mad fra de sultende beboere i Sankt Petersborg, har den ukrainske præsident fundet den gyldne middelvej mellem at være statsleder og krigsleder. Den ukrainske krigsindsats har fra starten af været præget af den grundholdning, at det er hæren, der tager sig af krigen, mens præsidenten holder moralen oppe og skaffer våben. Dette er noget ganske andet, end hvad den russiske side kan bryste sig af, hvor irrationelle og tåbelige beslutninger koster hundredvis af russiske soldaterliv dagligt. Mere end nogen anden stat eksemplificerer Putins Rusland, at dét at være en politistat ikke er ensbetydende med succes på slagmarken. Den russiske hær er således gået fra at være anset som den næststærkeste hær i Verden, til at være den næststærkeste hær i Ukraine.


I Ukraine fik vores regeringstop lejlighed til at møde en rigtig statsmand. Regeringen udtalte, at Danmark vil tage et særligt ansvar for genopbygningen af Mykolajiv, der har lidt hårdt under Putins terrorbombardementer. Statsministeriet har i den forbindelse offentliggjort en udtalelse fra statsministeren, der bl.a. lyder ”Derfor var mit klare budskab til præsident Zelenskyy i dag, at Ukraine altid kan regne med Danmark som nær ven og partner.”
Dette lyder da meget fint, men det ville være bedre, hvis fru Frederiksen nu også mente det. Selv dén dag i dag kan hverken Frederiksen - eller for den sags skyld andre europæiske toppolitikere - tage sig sammen til meningsfuldt at hjælpe Ukraine, der kæmper en brav kamp for sin overlevelse mod den kleptokratiske Russiske Føderation. Hver gang Ukrainerne beder om et våbensystem, skal de lægge ører til, hvor bekymrede disse vestlige politikere er for ikke at få Putin til at føle sig ”provokeret”.

Lars Løkke udtalte i forbindelse med sit besøg i Mykolajiv, at han var meget rørt over at se ødelæggelserne. Det er da fint, at Løkke føler sig bevæget. Men at sende F-16 fly og hjælpe med pilottræning kan det ikke blive til. Vi skal jo opføre os pænt og passe på, at vi ikke krænker Putin.

Evig og altid er det den krænkelsesparate Putin, vi viser hensyn til, alt imens han sønderbomber skoler og slipper tyveknægte og mordere fra Wagnergruppen løs på et europæisk broderfolk. Eller fejrer sin "beskyttelse af Ukraine mod Vestens dekadence" ved at sende sin tjetjenske Kadyrov-milits til Mariupol for at råbe ”Allahu akbar” i ruinerne af den engang så smukke by.


Og Danmarks støtte til Ukraine må selvfølgelig ikke gå ud over profitten: Herom kan Rockwool føle sig sikker. Eller Ecco, som - anført af den pro-russiske oligark-aspirant Panos Mytaros - kan bryste sig af et 3-cifret millionoverskud i Rusland.

Hos Dansk Samling er vi klare i spyttet omkring denne sag. Det må være på tide, at danske politikere træder i karakter og begynder at hjælpe Ukraine på en seriøs måde. Der skal mere træning til og flere våben. Og så skal der slås ned på værnemagervirksomheder som Ecco. Det kan ikke være rigtigt, at danskerne skal bruge penge på at genopbygge Mykolajiv, samtidigt med at vi indirekte finansierer Ukraines ødelæggelse.


Hos Dansk Samling er vi glade for, at regeringen slog sin vej forbi Mykolajiv for at fortælle ukrainerne, hvor meget vi støtter dem. Men vi efterlyser politikere, som mener, hvad de siger. Kom igen, når du rent faktisk mener det, Mette Frederiksen!

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com