'Sejrsdagen' 2023

Tirsdag den 9. maj markerede Rusland Sejrsdagen, som er jubilæet for de tyske troppers overgivelse. I resten af verden fejres denne dag den 8. maj, men mange af de tidligere sovjetstater fejrer dette den 9. maj grundet forskellene på tidszoner, der gjorde at de tyske tropper overgav sig 23:01 Centraleuropæisk tid og 00:01 Moskva-tid.
I den forbindelse havde en gruppe under navnet ’Det Udødelige Regiment’ arrangeret en demonstration på Rådhuspladsen, der tiltrak de sædvanlige Putinstøtter: Herboende regimetro russere, Moskvatro gammelkommunister, antivestlige vaccinebenægtere og lignende. Demonstrationen var arrangeret af Irina Ivanchenko Jensen, som er formand for Det Russiske Samfund i Danmark, der er en del af den internationale organisation Worldwide Coordination Council of Russian Compatriots.

Denne organisation er ifølge en rapport fra analysecentret Altcoa styret af den russiske efterretningstjeneste SVR og har haft Putin som gæstetaler. Foruden dette er Irina Ivanchenko Jensen også næstformand for Multibyen, en forening der søger at skabe aktiviteter for unge med særligt fokus på sårbare unge. Foreningen har lokaler på en meget interessant adresse, Vester Voldgade 11: På denne adresse lå i gamle dage den kommunistiske boghandel Sputnik Eurasia og Dansk-Sovjetisk Venskabsforening, der begge var finansierede af den sovjetiske ambassade. I dag er adressen udover ovennævnte også hjemsted for Rådet for Russisktalende og Det Russiske Kulturhus formelt Russisk Center for Videnskab og Kultur der hører under den russiske ambassade i Danmark. Multibyen modtog i 2021 et tilskud på 103.706 kroner af Københavns Kommune.


På billedet herunder kan man se adressen Vester Voldgade 11:

Og her kan man se den meget flotte plade som Russisk Center for Videnskab og Kultur har fået af den russiske ambassade:Foran den russiske ambassade havde foreningen Danish Friends of a Democratic Russia arrangeret demonstrationen ’The Remembrance Day of Ukrainian War Victims’. En lille tomandsdelegation fra Frie Danske og Dansk Samling deltog i denne demonstration. Traditionen tro var den russiske ambassade rømmet og gardinerne trukket for, da vi mødte op. Der blev indledningsvist holdt et par taler, hvor en af de danske talere brugte lejligheden til at takke politiet for deres tilstedeværelse.

Danish Friends of a Democratic Russia havde tidligere på dagen været på Rådhuspladsen for at demonstrere mod ’Det Udødelige Regiment’ og var i den forbindelse blevet mødt med trusler om vold samt forsøg på fysisk konfrontation fra de fremmødte putinister.
Den eftersøgte krigsforbryder Putin og hans krig blev også fordømt og der blev udtrykt sympati for det ukrainske folk og dets kamp for overlevelse. Herefter fulgte et meget grusomt, men tankevækkende indslag: Der blev fremvist billeder af og læst navne op på de mange ukrainere, som var blevet slået ihjel, eller hvis lig var blevet fundet samme dag. Et for er blev vi præsenteret for navnene på de dræbte, hvad de lavede og under hvilke omstændigheder, de blev myrdet. De russiske angreb havde været så omfattende samme dag, at vi ikke nåede hele listen igennem i løbet af den time, demonstrationen varede. Efter demonstrationen aftalte Dansk Samlings repræsentant Carl-Johan Larsen med arrangøren Ioulia Belskaia, at vi kunne lave et lille interview med hende til Fokus. Dette er der blevet et rigtigt godt interview ud af, som I kan læse herunder.

Først og fremmest vil jeg gerne sige tak fordi du vil være med til det her interview. Vil du starte med at præsentere dig selv?
Jeg hedder Iulia. Jeg kommer fra Rusland, en by der hedder Kazan i republikken Tatarstan og er uddannet som matematiker. Jeg er 48 år gammel og kom til Danmark for 22 år siden. Jeg er gift med en dansk mand, som jeg har 2 børn med.

Hvordan var det at vokse op i Sovjetunionen?
Jeg er født i Sovjetunionen, en stat hvor man ikke stiller for mange spørgsmål. Officielt var Sovjetunionen jo et fantastisk landm hvor alle var lige og lykkelige. Jeg har oplevet Perestrojka. Man håbede, at det kunne vende det om.  Før det var undertrykkelsen og mordene ikke noget, man hørte så meget om. Men efter Perestrojka begyndte man at snakke om de her ting. Jeg boede i et hjem, hvor man far havde et billede af Stalin hængende på væggen. Man kendte ikke sandheden om Stalin. Efter han lærte om det, fjernede han billedet.

Det lyder som om, at Stalins forbrydelser var en overraskelse. Var det noget man snakkede om før det?
Min familie var ikke ramt af mord eller undertrykkelse. Men min morfar fortalte om, at hvis man var ved at komme for sent på arbejde, så var det et rigtigt problem. Hvis folk kom for sent på arbejde, risikerede de at komme mange år i fængsel.

Du er født i Tatarstan. Er din familie etnisk russisk?
Ja, det er vi. Den oprindelige befolkning i Tatarstan, tatarerne, er ikke de samme som dem, der bor på Krim. De plejede at udgøre flertallet, men er senere blevet dræbt eller fordrevet. Der er ikke så mange tilbage.

Hvordan med Tatarstan? Er der sket noget lignende der?
De har været undertrykt også under Stalin. Tatarstan var en autonom republik og havde derfor en smule selvstyre under Sovjetunionen. Efter Sovjets fald var der uroligheder, men det udviklede sig aldrig til borgerkrig ligesom i Tjetjenien. Der var mange tatarer, som ville løsrive sig efter Sovjet. Jeg husker fra min barndom, at der var mange protester for løsrivelse. Voldsomme protester.

Var Sovjetunionen et russisk imperium?

Ja, det var det. De andre folkeslag blev undertrykt. Russisk kultur prægede alt. I 1990’erne oplevede de andre folkeslags kulturer og sprog en opblomstring. Der kom tartarsprog i skolen, det blev ved i mange år. Dette var mange russere utilfredse med.

Hvem er Danish Friends of a Democratic Russia?
Vi er en forening, der kæmper for at skabe demokrati i Rusland. Skabe et ordentligt samfund, et civilsamfund.

Et civilsamfund? Hvad er det i modsætning til? En politistat, partistat eller hvordan? 
Vi er modstandere af Putin, der har skabt et totalitært land, hvor kriminelle har magten og undertrykker russerne.

Hvad er det for nogen folk der er med i Danish Friends of a Democratic Russia? Jeg bemærkede at de fleste navne i bestyrelsen er russiske, men Charlotte Flindt er også med.
Foreningen er absolut åben for danskere. Bestyrelsen er hovedsageligt russere, ja, men danskere er også meget velkomne til at være med.

Hvordan står folk i foreningen politisk?
Det er meget forskelligt, men vi støtter alle sammen demokrati. Der er ikke nogen ultranationalister eller kommunister. Kommunisterne støtter den nuværende regering i Rusland og tænker kun på sig selv. I Rusland har kommunisterne i parlamentet lavet en aftale om, at de får lov til at blive, hvis de støtter regeringen. De er ikke nogen rigtig opposition. Der er folk blandt kommunisterne, som er pæne mennesker, men de har ikke noget at skulle have sagt. Der er skam partier og politikere i Rusland, som er pæne mennesker, men de har ikke noget at skulle have sagt. Hvad angår nationalistpartiet og kommunistpartiet så er de i lommen på systemet. I parlamentet bliver de ofte brugt til at teste, om regerings politik er for ekstrem, eller om den er populær. De er Putins håndlangere.

De, der når langt i parlamentet, er ofte folk, som ikke har noget i sig. De er falske. Forenede russere, Forenet Rusland, er hyklere.

Hvem er Forenede Russere eller Forenet Rusland? Hvad er deres ideologi?
Det kan være lidt svært at formulere, hvad deres politik er. De siger, de går ind for klassiske værdier og at de støtter den traditionelle kernefamilie. De snakker en hel masse, men de mener det ikke. Forenet Rusland mener at de støtter de ældre. Pensioner blev hævet, men de svarer stadig ikke til nuværende levestandard. Og dem, der støtter Forenet Rusland er mest de ældre mennesker.


I 2014, da Rusland besatte Krim, var der mange ældre, som støttede Rusland. Hvorfor gjorde de det?
Ukrainere, som støtter Rusland, er ofte gamle mennesker. Det er folk, som husker og savner Sovjetunionen. De levede det meste af deres liv i den stat og nu savner de den. De husker dengang, da Rusland eller Sovjetunionen var et stort og mægtigt land. Da Ukraine blev uafhængigt, var der mange ældre som savnede Sovjetunionen.

For nu at vende tilbage til Danish Friends of a Democratic Russia. Er der nogen oppositionspolitikere i støtter i særdeleshed?
Navalny! Det gør jeg, hvis han overlever. Han bliver nægtet lægehjælp og bliver holdt indespærret i en lille celle i isolation [Navalny holdes indespærret i en betoncelle der er 2.5 X 3 meter]. Han bliver tvunget til at sidde ned i en lille hård celle dagen lang. Nogen har lavet en udstilling, hvor man kan se hvilke forhold, han lever under. Det er forfærdeligt.
Navalnys politik har udviklet sig over tid. Hans vigtigste principper er demokrati i Rusland og frie valg.

Kunne han være et bud på en fremtidig russisk leder?
Ja, hvis han overlever.

I Rusland er kontrolleret opposition meget normalt. Navalny selv har kritiseret Ksenia Sobtjak for at være kontrolleret opposition, der skal få modstandere af regimet til at fremstå dumme og usammenhængende. Hvad er din vurdering af Ksenia Sobtjak?

Det er fuldstændigt rigtigt. Folk som hende får lov til at føre deres politik, fordi de skal skabe en myte om, at der er opposition i Rusland. Man kan sige mange ting om hende. Jeg tror ikke, hun mener, hvad hun siger. Hendes far, Anatolij Sobtjak, var borgmester i Sankt Petersborg 1990-1996. Putin arbejdede under ham som en af hans assistenter. Der var en stor skandale omkring fødevaresituationen. Folk I Sankt Petersborg sultede, så man lavede en aftale med udlandet, hvor man byttede naturressourcer som tømmer for mad. Ressourcerne blev solgt, men maden blev aldrig fordelt til folket. I stedet solgte Putin maden på det sorte marked. Der var en stor skandale, hvor han var ved at komme i fængsel, fordi en journalist opdagede handlen. Putin stoppede skandalen og journalisten. Journalisten blev vist slået ihjel.

Det var tilbage i den tidlige Jeltsintid. Hvad er din vurdering af Jeltsin?

Jeltsin var den eneste præsident, der var folkevalgt. Jeg tror, han ville gode ting for Rusland. Han havde nogle visioner. Men han satsede på de forkerte folk. Folk svigtede hans økonomiske program og han havde dårligt helbred. Det største problem for demokratisk udvikling var, at Jeltsin satsede på den økonomiske side frem for den politiske. Han fokuserede ikke på at bygge et civilsamfund.
Jeltsins familie var selv korrupt. Jeltsins familie fik adgang til ressourcer og de blev selv fanget i en korruptionsfælde. Putin kom til magten, fordi Jeltsin havde brug for en efterfølger, som ville beskytte hans
familie. Familien blev reddet og manden, der kom til magten, skulle love, at familien ikke blev retsforfulgt. Putin skulle stille sikkerhed for familien.

 

Jeltsin havde en ambition om, at de store statsejede virksomheder skulle privatiseres og fordeles ud til folket. Hvordan gik det?

Da tingene skulle privatiseres, skete der det, at de, der havde penge og magt købte kæmpe forretninger for ingenting. Meget få mænd overtog det hele igennem korruption og bestikkelse. Det kom kun i bestemte hænder. Og nogle ting, der ikke skulle privatiseres - såsom naturressourcer – blev privatiseret.


Efter Jeltsin trådte en ung præsident Putin frem på scenen. Han var tidligere KGB-mand, dyrkede sport og virkede som om, han bedre forstod det russiske folk. Hvad var din vurdering af den nye præsident?
Det største minus for ham var, at man ikke kendte ham overhovedet. Man vidste, at han var tidligere FSB-agent. Han virkede som om, han var bange, han var ikke klar til opgaven. Men for mig var det store minus, at han var fra FSB. Han blev populær på grund af terror i Tjetjenien. Efter terrorangrebene på ejendommene i 1999 begik han et folkemord mod tjetjenerne. Mange tror, at det var Putin selv, som stod bag disse angreb.

Det siges at oligarkerne blev for magtfulde, og søgte at styre Rusland i Jeltsintiden. Hvordan var Putins forhold til Disse oligarker?
Det er lidt forskelligt. De fleste oligarker får succes, fordi de kunne presse andre ud af ejerskabskredsen, da Sovjetunionens virksomheder blev privatiserede. Mange af råstofferne blev solgt til dårlige mennesker. Nogle af oligarkerne var Putins pengemænd og de klarede sig godt under Putin. På den anden side har man folk som Khodorkovskij, som var modstander af Putin. Han ville faktisk være præsident. Folk som Khodorkovskij skabte sin rigdom på en ærlig måde. Da han overtog sin virksomhed, var den i dårlig stand, men så fik han vendt skuden.  Da Putin blev præsident, gjorde han oligarkerne afhængige af sig. De betaler til Putin for at få lov til at eksistere. Lige så snart, man begynder at trodse Putin, får man problemer. Putin krævede, at Khodorkovskij spyttede i kassen og gav ham penge, det nægtede han.

Det siges at Putin satte en stopper for korruptionen?
Putin stoppede ikke korruptionen. Han satte det i system.

Putins kontrakt med det russiske folk er blevet beskrevet som at han ville stoppe gadekriminaliteten og kaoset fra ’90erne, hvis han til gengæld fik lov at udhule demokratiet. Hvordan vurderer du denne påstand?
Det, hans faktiske valgprogram var, at han trak russerne væk fra tilstandene i ’90erne med kriminalitet og korruption. Efter Putin kom til magten, blev folk ikke slået ihjel i gaderne. Men kriminaliteten var der stadigvæk, den er bare ikke så offentlig og den blev sat i system. Min mor og far sagde, at da han kom til magten, så blev man igen stolt af at være russer. Folk fik bedre lønninger og pensioner. Det varede et kort stykke tid. Han bestak sig til loyalitet.


Putin påstår, at Rusland er en oase af kristne værdier der bekæmper vestlig dekadence. Er du enig i dette?
Det er løgn. Det er overhovedet ikke sandt. Overhovedet for kirken er gammel KGB-mand. Han var kendt som en stor stikker i Sovjettiden. Han er i lommen på staten. Kirken fylder meget i russernes liv, men for det meste er det ældre mennesker, som går i kirke.

Er du et kristent menneske?
Jeg er selv et kristent menneske, men går ikke i kirke.


Det anslås at der i Rusland er mellem 1-3 millioner sexarbejdere?
Jeg kender ikke til statistikken, men det lyder rigtigt for mig.


Hvad med kriminalitet? Har folk fred for det?
Jeg vil sige kriminalitet er steget siden starten af krigen, især røverier og seksuelt misbrug. Derudover er der meget vold i hjemmene. Mange kvinder får bank af deres mænd. Det samme med børn. Man har ikke vedtaget love mod ægteskabsvold i Rusland.
Der er et stort problem med de mange soldater, som kommer tilbage fra krigen og bliver voldelige. Veteranerne får ikke nogen støtte. De bliver voldelige og de drikker.

Mange af dem fra Wagner kommer hjem. Efter deres kontrakt er udløbet, bliver de løsladt. Russiske medier laver historier om de reformerede kriminelle, der kommer hjem som gode kristne patrioter. Men de er stadigvæk kriminelle. Og nu er de psykisk skadede mennesker, der er traumatiserede efter krigen. Der er mange tilfælde, hvor de stadigvæk er karrierekriminelle eller tæsker konen ihjel foran børnene. Historien om de reformerede Wagnerfolk er lidt af et eventyr.

Så fortællingen om et paradis for heteroseksuelle mænd, der ikke hører Pussy Riot, er en overdrivelse?
Det er hykleri.

 

Er bestikkelse en del af den almindelige russers hverdag, eller er det kun toppen af samfundet?

Den Russiske Føderation er ret korrupt. Der er en udpræget korruptionskultur. De små forretninger skal hele tiden betale bestikkelse og politiet kræver bestikkelse fra almindelige mennesker.

 

Hvordan vil du beskrive forholdet mellem ukrainere og russere?

Før krigen var forholdet mellem ukrainere og russere meget godt. Historisk set har ukrainere og russere altid kunne lide hinanden. Folk ligner hinanden, har samme religion, kulturen er ens. Der er mange fælles ting. De fleste ukrainere på min alder kan stadig tale russisk. I mange år, under Sovjetunionen og det russiske imperium, var russere og ukrainere en del af det samme land. Det var en familie, hvor de to folk havde et særligt forhold til hinanden.

Men forholdet har ændret sig efter 2014. Den meget tætte forbindelse er blevet ødelagt. Det er Rusland, der startede konflikten. Der er mange ukrainere, der plejede at have et positivt forhold til russere. Men det er vendt om. Ukrainere er trukket væk fra russerne. Mange folk hader nu russerne for resten af livet.

 

Putin siger at ukrainere og russere er ét folk?

Det er totalt forkert, at russerne og Ukrainere er ét folk. Det er ikke ét folk, men to nationaliteter som var tæt på hinanden.

 

Politisk er Ukraine og Rusland drevet længere fra hinanden siden Sovjetunionens fald. Var det Rusland, der skubbede Ukraine væk eller var det Vesten, der hev Ukraine væk fra Rusland?

I forhold til Rusland er Ukraine et lille land. Efter Sovjet tænkte ukrainerne over, hvor deres muligheder var bedst. De vægtede deres muligheder og så flere muligheder i Vesten end i Rusland. Putin har også behandlet dem dårligt og har blandt andet installeret en russisk præsident.

Handler det om, at ukrainerne føler sig traumatiserede af Sovjettiden?

Det lyder ikke rigtigt. Jeg tror, Ukraine ser mere perspektiv i en anden udvikling end den russiske. Europa har mere at byde på for dem.

 

Navalny har engang foreslået, at Krim skulle være en del af Rusland, også hvis han kom til magten. Dette har han senere trukket tilbage. Hvad tænker du om dette? Skal Ukraine bytte Krim for en fredsaftale?

Det var en fejl at Krim skulle være en del af Rusland. Krim skal tilbage til Ukraine.

Jeg vil gerne takke for en rigtig god samtale. Er der afslutningsvis noget du gerne vil sige?

Jeg vil nok sige at jeg var upolitisk menneske. For 3 år siden begyndte jeg at søge viden om Rusland. Navalnys YouTube-videoer åbnede mine øjne. Der er rigtigt mange gode videoer på Youtube om Putin og korruptionen. Man får sandheden, det er et nyt Perestrojka. Året efter Putin kom til magten, rejste jeg til Danmark. Alt, der blev snakket om omkring korruption og undertrykkelse, blev fejet væk, fordi jeg mente, at det var folk, som nedgjorde russerne.

Dengang, før jeg søgte alternative nyhedskilder, forholdt jeg mig slet ikke til, hvad der skete i 2014. I starten støttede jeg min far, der sagde, at Krim var russisk. Nu får jeg mere viden om, hvad der i virkeligheden foregår.
Hvis man ikke aktivt leder efter alternative kilder om Rusland, får man kun den officielle version. 

Dansk Samling - CVR: 33917074 -  Jyllandsgade 60 - 9900 Frederikshavn - Danmark

Powered by wpsnet.com